Sliepky a kravy volajú o pomoc

09.01.2011 00:03

ˇBežnou súčasťou nášho života sú vajcia a mlieko. Stretávame sa s nimi každodenne.

Ráno vstaneme, ideme sa naraňajkovať. Dáme si cereálie s mliekom alebo chlieb či nejaké to dobré pečivo, aby sme potešili nielen svoj žalúdok, ale aj chuťové bunky. Na obed nás čaká vynikajúca zahustená polievočka a chutné vyprážané mäso. Potom si zobneme nejakú tu sladkosť, opäť len pre naše chuťové bunky. Na večeru si dáme opäť nejaké to pečivo. Okrem vegánov, sa ostatní ľudia stretnú s mliekom alebo vajciami každý deň. Takmer v každej potravine, ktorú jeme, sa nachádzajú vajcia ale i mlieko. Ako sa hovorí, "Chlieb náš každodenný", je neodmyslieteľnou súčasťou Slovenska. Je to potravina, ktorej sa nikdy neprejeme. Ale zamysleli sme sa niekedy nad tým, koľko sliepok kvôli tomu muselo trpieť a zomrieť? Prečo na Slovensku ešte stále predávame vajíčka z klietkového chovu, keď v iných krajinách Európy je to už zakázané? Veľa ľudí vie, že sliepky trpia, no napriek tomu, keď sú v obchode, siahnu po tých lacnejších, ktoré zniesli sliepky v zlých podmienkach.

Takisto sa to týka aj mlieka. Kto nemá rád sladkosti? Alebo jogurty? Syry? Ročná produkcia mlieka neustále stúpa, no napriek tomu sa podmienky kráv nezlepšujú, ba naopak. V minulom storočí sme tak často o veľkochovoch nepočuli ako v súčasnosti. Ľudia vtedy asi mali trošku viac ľudskosti, a starali sa o zvieratá lepšie. Dnes ich bohužiaľ mnohí považujú len za stroje, ktoré sú dobrým ziskom. Kravy v takýchto podmienkach sa dožijú okolo 3 rokov, kde na pokraji smrti ich čaká ďalšie utrpenie. Ledva držiace sa na nohách sú posielané na bitúnky, kde ich čaká rana do mozgu. Tá však nemusí byť účinná a následuje podrezávanie hrdla. Žiaľ niektoré sa tohto bolestivého zákroku dožijú.     (https://zianechajzit.webnode.sk/preco-veganstvo-/)