Čo musí mať doma každý vegán

sacharidy:

cestoviny
nudle, rezance
ryža natural
kuskus
celozrnné pečivo, tmavý chleba
zemiaky
cereálie


bielkoviny:
šošovica (rôzne druhy)
fazuľa, aj sterilizovaná
cícer, aj sterilizovaný
tofu
seitan
tempeh
orechy - arašidy, vlašské, kešu atď.
arašidové maslo
rôzne druhy fazule


tuky:
orechy
rastlinné maslo
olivový olej
olej na varenie
olivy


ovocie a zelenina:
mrazené:
hrášok, brokolica, mrkva, kukurica, karfiol, fazuľky atď.
v konzerve:
paradajkový pretlak, ošúpané paradajky, kukurica
čerstvé:
paradajky, kapusta, mrkva, zemiaky, cibuľa, baklažán, papriky
banány, jablká, pomaračne, hrušky, citrón, avokádo, hrozno

sušené:
hrozienka
slivky, banány


nápoje:
sojko (sójové mlieko)
ovocné džúsy (radšej šťavy)

doplnky:
vitamín B12, napríklad obohatené sojko (hlavne doplnky stravy, ktoré kúpite v lekárni)
železo (najviac sa ho nachádza v hrozne a hrozienkach, ale odporúčam aj nejaký doplnok)

semienka:
slnečnicové

(veľmi bohaté na vitamíny B1 a E, obsahujú esenciálne mastné kyseliny, horčík, železo, vápnik a fosfor)
tekvicové

(obsahujú predovšetkým zinok, vitamín A, D, E a vit. skupiny B, ďalej minerály selén, draslík, vápnik, fosfor, mangán, železo, horčík, meď a

sú tiež zdrojom nenasýtených mastných kyselín)
ľanové

(obsahujú kvalitné bielkoviny, nenasýtené esenciálne mastné kyseliny, enzýmy, karotény, slizovité látky, vit. skupiny B (B1, B2), niacín, vit. E,

biotín, draslík, horčík, vápnik, železo, kys. listová, mangán, zinok, síra, meď, fenolové kyseliny, flavonoidy, lignany, fytoestrogény a vlákniny)
sezamové

(obsahujú bielkoviny, vlákninu, sacharidy, fosfor, draslík, horčík, vápnik, železo, meď, zinok, sodík a mangán)