E 304 Estery mastných kyselín Askorbovej kyseliny

    Askorbylpalmitát a askorbylstearát sú za vyšších teplôt rozpustné v tukoch, a to je veľká výhoda, čo sa týka využitia ich antioxidačných vlastností. Inak účinkujú podobne ako kyselina askorbová (E 300). Tieto antioxidanty sa pridávajú k tukom a olejom, margarínom, nápojom, cereálnym a pekárenským výrobkom. Sú účinné hlavne v kombinácii s tokoferolmi (E 307). Používajú sa tiež ako antioxidanty v potravinárskych farbivách. Prídavok askorbylpalmitátu pri výrobe údenin a slaniny obmedzuje tvorbu karcinogénnych nitrosoaminú, ktoré vznikajú počas údenia reakciou s prítomnými dusitanmi. Zároveň zlepšuje farbu údených mastných výrobkov. Askorbylpalmitát je ziež veľmi účinný v tukoch a olejoch na vyprážanie, dokonca účiňnejší než syntetické antioxidanty BHA (E 320) a BHT (E 321). V kombinácii s ostatnými antioxidatami tak predlžujú trvanlivosť všetkých rastlinných olejov,

    Tieto látky pôsobia ako vitamín C, a môžu byť preto použité ako nutričné doplnky. V zažívacom a tráviacom trakte sa premieňajú na kyselinu askorbovú a kyseliny palmitovú resp. stearovú. Všetky tieto látky sú bežnými priodzenými súčasťami ľudskej potravy, nie je teda pravdepodobné, že by látky spôsobovali vážne nežiadúce účinky. Vegetariáni pozor! Použité mastné kyseliny môžu pochádzať zo živočíšnych zdrojov.