Želatína

    Radi si pochutnáte na tortách s ovosným želé? Vitajte medzi priaznivcami želatíny! Želatína je bielkovina, ktorá sa získava z kolagénu. Ten je obsiahnutý v koži, v spojivových tkanivách a kostiach zvierat. Priemyselne sa želatína vyrába z prasacej kože a kostí a z odrezkov  hovädzích a ovčích koží z kožiarskych závodov. Želatína vytvára gély, stabilizuje emulzie a vytvára ochranné povrchové filmy. Pokiaš tieto filmy obsahujú glycerol alebo sorbitol, sú priezračné, pružné a silné. Želatínu takisto možno použiť ako nosič aróm a vitamínov. V potravinárstve sa široko využíva ako žalírujúca látky v jogurtoch, želé dezertoch, v cukrárkskych výrobkoch a stretneme sa s ňou aj v žuvačkách, karameloch, cukríkoch a dropsoch. V mäsovom priemysle sa používajú pri výrobe šunky, mäsových konzerv, paštét a slanom želé (rôsolov). Učinkuje tiež ako stabilizátor v penových dezertoch a zmrzlinách, a často sa vyskytuje v diétnych mielčnych výrobkoch.

  V súvislosti s ochorením šialených kráv sa niektorí ľudia snažia vyhýbať potravinám a výživovým doplnkom obsahujúcim želatínu. Striktní vegetariáni takisto môžu mať výhrady k ich konzumácii. Častou otázkou týchto ľudí je, či sa želatína skrýva pod niektorým kódom E. Neskrýva. U nás sa želatína nepovažuje za prídavnú látku, a preto nemá priradený kód E a označuje sa iba názvom "želatína". Napriek tomu v niektorých prípadoch nemusí byť jej prítomnosť uvedená na obale a to vtedy, pokiaľ sa do potraviny dostane ako nosič arómy.