Olestra

    Olestra je tajným snom celoživotných bojovníkov a bojovníčok s nadváhou. Látka bola vyvinutá v Spojených štátoch spoločnosťou Procter & Gamble ako náhrada tukov a olejov (údajne pre podporu predaja ich zemiakových lupienkov Springles). Spoločnosť propaguje Olestru ako ideálneho pomocníka pri znižovaní nadváhy a boju proti srdečným chorobám.  Podstatným rozdielom oproti normálnym tukom je totiž to, že Olestra prechádza nezmenená tráviacim traktom a neposkytuje telu žiadne kalórie. Možno ju používať predovšetkým v hranolkách, lupinkoch a ďalších vyprážaných pochúťkach, ktorým dodáva mastnú chuť bez kalórií.

    Olestra má však veľa odporcov medzi odborníkmi na výživu, ktorí ňou nie sú tak nadšení ako výrobcovia. Často vraj môže vyvolávať prudké hnačky, nadúvanie, brušné kŕče a ďalšie problémy.  Látka naviac znižuje schopnosť vstrebávať v tukoch rozpustné látky - telu veľmi prospešné karotenoidy (napr. betakarotén) z ovocia a zeleniny, vitamíny A, D, E a K a ďalšie živiny. Zároveň je veľmi sporné, či Olestra skutočne pôsobí proti nadváhe. Zdá sa, že jej prítomnosť v slaných pochúťkach naopak nabáda k ich bezmedznej konzumácii, čo rozhodne nevedie k znižovaniu váhy. Z dostupnej literatúry nie je zrejmé, z akých zdrojov pochádzajú mastné kyseliny použité pri výrobe Olestry. Je teda možné, že sa jedná o látky získané zo živočíšnych tukov.

 Použitie Olestry v niektorých potravinách je povolené v Spojených štátoch. Tieto potraviny však musia byť opatrené označením s varovaním. Olestra sa zatiaš v Európe nepoužíva a je otázkou budúcnosti, či bude v Európe povolená, teda aj u nás.