Syridlá

    Syridlá sa používajú k zrážaniu mlieka pri výrobe syrov. Mlieko sa najskôr pasterizuje rýchlym zahriatím, ktoré zničí prítomné baktérie. Potom sa schaldí a pridá sa tzv. štartovacia kultura, ktorá obsahuje baktérie mliečneho kvasenia. Tie premieňajú mliešny cukor na kyselinu mliečnu a napomáhajú zrážaniu. Ďalším krokom je pridanie enzýmu, ktorý mlieko vyzráža. Ku zrážaniu mlieka sa používa rennet obsahujúci enzým chymozín. Teľatám tento enzým pomáha tráviť kravské mlieko, ale dospelé kravy (ktoré mlieko nepijú) ho nemajú. Preto sa získava zo žalúdočnej sliznice novorodených teliat. Miesto chymozínu sa niekedy používa enzým pepsín, ktorý sa získava zo žalúdka starších teliat a niekedy tiež z ošípaných. Nasleduje oddelenie zrazeniny od tekutiny, tzv. syrovátky, a ďalšie kroky. Striktných vegetariánov ale asi zaujíma, či existujú syry, ktoré neobsahujú živočíšne enzýmy. Niektoré syry sa skutočne vyrábajú z mlieka vyzrážaného iba baktériami mliečneho kvasenia. Výrobca tiež môže použiť rennet z iných zdrojov než živočíšnych. Špeciálne syry pre vegetariánov obsahujú rennet produkovaný plesňami či baktériami. Tieto mikroorganizmy sú geneticky modifikované k tomu, aby produkovali chymozín. V minulosti sa taktiež používal rastlinný rennet získavaný napríklad z listov figovníka a z melónov. Spotrebiteľ sa v súčasnosti nedozvie či obsiahnutý rennet pochádza zo živočíšnych zdrojov alebo nie. Dá sa však očakávať, že akonáhle vzrastie informovanosť spotrebiteľov a s ňou dopyt po skutočne vegetariánskych syroch, začne rada výrobcov používať neživočíšny rennet a deklarovať túto skutočnosť na obale.