E 432 - Polysorbát 20 (Polyoxyethylensorbitanmonolaurát, Tween 20)

Polysorbát 20 ako emulgátor a stabilizátor. Pôsobí proti starnutiu pečiva a zpevňuje cesto, ktoré potom dáva väčší objem a striedku. Napomáha rovnomernému rozloženiu pridaných róm a farbív. Polysorbáty a sorbany sa často kombinujú pre získanie optimálnych vlastností. Používajú sa ku stabilizácii surovín v cestách, krémoch a omáčkach, pri rozpúšťaní vitamínov (rozpustných v tukoch) vo vode a ako emulgátory vo farmaceutickom a kozmetickom priemysle. Stretávame sa s nimi v pekárenských výrobkoch, krémoch, polevách, zmrzlinách, sypkých náhradách mlieka, zálievkach, arómach, cukrovinkách a stužených tukoch. Polysorbát 20 sa môže vyrábať zo živočíšnych zdrojov.

Látka je v súčasnej dobe povolená, v minulosti to tak ale nebolo. V USA je takisto povolená.