E 322 - Lecitíny (Fosfatidy, Fosfolipidy)
Lecitín je jediná látka ktorá sa prirodzene vyskytuje v potravinách a zároveň sa využíva v širokom meradle ako emulgátor a antioxidant. Hlavným priemyslovým zdrojom lesitínu sú sójové bôby, vyskytuje sa však tiež v rastlinných olejoch a váječných žĺtkoch. Lecitín zabraňuje oddeleniu vody a oleja v potravinách, spomaľuje žltnutie, znižuje prskanie oleja pri vyprážaní, prispieva k väčšiemu objemu ciest, zlepšuje štruktúru striedka a odďaľuje tvrdnutie chleba. Taktiež zlepšuje kvalitu oplátok, sušienok a krekrov, pôsobí ako zvlhšujúca látka u žuvačiek a zosilňuje účnok rady antioxidantov a tukoch a olejoch. Lecitín sa môže chemicky pozmieňavať pre získanie "lepších" vlastností, napríklad bieliť peroxidom vodíka či benzoylperoxidom. S lecitínom ako emulgátorom sa stretneme v čokoláde, v slaných pochúťkach, lentilkách, žuvačkách a rôznych tukových polevách a krémoch.
Čsatou otázkou spotrebiteľov je pôvod použitého lecitínu. Tí, ktorí sú alergickí na sóju alebo sa obávajú GMO surovín, sa chcú vyhnúť lecitínu zo sóje. Naopak vegáni a ľudia alergickí na vajce nechcú lecitín zo žĺtkov. Rada výrobcov preto uvádza pôvod lecitínu. Podľa zákona teraz výrobca musí označiť prítomnosť alergénnej zložky v zložení výrobku, a preto by mal správne výrobca napísať buď sójový lecitín alebo lecitín z vajec. Ten druhý sa však prakticky nepoužíva, a tak si môžeme byť viacmenej istí, že lecitín pochádza buď zo sóje alebo niekedy zo slnečnice. Čo sa týka lecitínu z GMo surovín, jedinú istotu máte, pokiaľ kupujete biopotraviny, najlepšie tie, v ktorých sú všetky zložky (teda aj lecitín) v biokvalite. Bio potraviny zo zákona nesmú obsahovať GMO zložky.
Lecitín je výživná a zdravá neškodná látka. V tele sa zúčastňuje transportu tukov a mobilizácie a razptýlenia tukových a cholesterolových usadenín. Zabraňuje ateloskleróze zmenšovaním tukových častíc v krvi. Lecitín znižuje hladinu LDL cholesterolu ("zlý" cholesterol) a zvyšuje hladinu HDL cholesterolu ("dobrý" cholesterol). Niekoľko štúdii prekukázalo schopnosť lecitínu rozpúšťať v niektorých prípadoch žlčníkové kamene. Podieľa sa na tvorbe moču. Urýchľuje premenu tukov v energii a odstraňuje tým tukové usadeniny. Takisto posilňuje mozgové funkcie a pamäť. Najlepšími prírodnými zdrojmi lecitínu sú nerafinované za studena lisované oleje, žĺtka, sójové bôby, orechy a semená.